Efter studier i litteratur och idéhistoria fann jag min väg till teologin och prästbanan. Sedan jag prästvigdes 1996 hann jag arbeta tre år i Hedvigs församling i Norrköping. Sedan slungade livets krafter ut mig i världen, och jag utvandrade till Schweiz, gifte mig och fick två söner. I Schweiz har jag varit verksam som präst i olika lokala församlingar fram till sommaren 2023, då jag återvände till Sverige och Norrköping. Under dessa utlandsår har jag förkovrat mig inom så kallad lösningsorienterad själavård, liksom inom Bibliolog, först som ledare och sedermera också som tränare och kursledare i både Sverige och Schweiz.
Som del av min anställning som församlingspräst i S:t Olofs församling är jag ansvarig för verksamheten i Hedvigs prästgård, en oas för andlighet och kultur mitt i stan. Här är Bibliolog ett stående inslag.
Min förhoppning är att Bibliolog ska bidra till att människor hittar Bibelns potential för att tyda livet. Bibeln är rik och mångtydig litteratur, som genomsyrar vår kultur men behöver upptäckas och läsas på nytt. Det unika med Bibliolog är att fältet för att förstå Bibelns innebörd vidgas. I vår mångkulturella värld är detta en fantastisk möjlighet att hitta nya perspektiv som hjälper oss att speglas i och utmanas av Bibeln, och så fördjupa förståelsen av både den, varandra och oss själva.
eva.eiderbrant@svenskakyrkan.se
Bibliologarbetet i Sverige är knutet till det internationella nätverket för Bibliolog. I Sverige finns ännu inget organiserat nätverk, men väl ett 50-tal personer som är utbildade att leda Bibliolog.
Vi som är Bibliologtränare, och alltså utbildar andra i att leda Bibliolog, är:
eva.danneholm@equmeniakyrkan.nu
”Vi bara måste berätta i gudstjänsten om detta!”
”Snälla, säg att vi alltid ska göra såhär när vi läser Bibeln!”
”I den där bibliologen insåg jag något om min egen familj
jag inte såg under två år i terapi”
”Det är inte ofta man får tillfälle att tänka efter så här.”
“Jag kommer aldrig läsa Bibeln som förut efter det här!”